Dag 4

Glaciären Svartisen

I Ørnes tar vi en buss mot Holandsvik och med på resan har vi en guide som lär oss mer om området. Från Holandsvik tar vi en 10 minuters båtresa över fjorden. Slutdestinationen är Svartisen Turistcenter som har en mycket bra utsikt över glaciären. Svartisen är ca 370 kvm stor, Norges största efter Jostedalsglaciären. På väg tillbaka till Bodø fortsätter resan längs Helgelandskusten och vi kommer passera världens starkaste tidvattenstöm, Saltstraumen. Hurtigruten (HR-ORS4A)
Period: 4/6-3/9 Längd: Örnes-Bodö Måltider: Dryck & kakbuffé Nivå: Passar de flesta Transport: Buss & båt Pris: fr. 2804:-

Arktisk kustvandring - En smak av det nordnorska friluftslivet

Vi tar ett kliv ut i den Arktiska naturen. Följ med på en skön guidad promenad längs kusten där leden delvist går via kritvita stränder och du lär dig mer om Nordnorges spännande historia, och om hur midnattssolen och polarnatten inverkar på den nordnorska livsstilen. Vi stannar till och tittar närmre på en av alla vikingagravar och lär dig mer om vikingarnas historia och livsstil. Vandringen är ca 3 km och vi utgår från Bodø. Havila Kystruten (BOON4) & Hurtigruten ((HR-BOO4B)

Period: Hela året Längd: 2 timmar 13:05-15:05 Måltider: Varm dryck Nivå: Passar de flesta Transport: Buss och till fots Pris: fr. 1074:-

Bodø och Saltstraumen

Norr om polcirkeln skiner solen 24 timmar om dygnet på sommaren.

I Bodø ingår vår utflykt en rundtur i staden som har en centralt belägen flygplats, ett universitet och det prisbelönta kulturområdet känt som Stormen Bibliotek och Stormen Konserthus. Bodø är också hem till Nordens största flygmuseum. Havila Kystruten (BOON2) & Hurtigruten (HR-BOO4C)

Varaktighet: 2 timmar och 10 min Period: 01.01 - 30.12 Pris: fr. 1.132:-

Havssafari Saltstraumen

Saltstraumen är en av de starkaste tidvattenströmmarna i världen och kan nå en hastighet på 20 knop. Den smala sundet skapar de karakteristiska virvlarna, som kan nå en diameter av 8 meter. Området har en mångfaldig natur och är en mycket populär destination för sportfiskare från hela världen.
Bodø har den största populationen av havsörnar i världen, och du har mycket stor chans att stöta på en av dessa majestätiska fåglar under din resa. Med en vingspann på 2,65 meter och den karakteristiska vita stjärten är han lätt att upptäcka. Havila Kystruten (BOON1) & Hurtigruten (HR-BOO4D)

Varaktighet: 2 timmar Period: 01.04 - 03.11 Pris: fr. 1.608:-

Lofotr Vikingagille

Under bussresan från Stamsund till Borg och Lofotr Vikingmuseum kommer du att introduceras till vikingatiden och lära dig mer om museet samt hur vikingarna levde, så att du är förberedd för en kväll med vikingar.

På Lofotr Museum kan du gå in i det största huset som hittats från vikingatiden. Här i Borg har de byggt en fullskalig rekonstruktion av huset, 83 meter långt och 9 meter högt. Du välkomnas till vikingabanketten i den stora hallen hos vikingahövdingen. Fynd från vikingatiden är utställda i huset, och det är dekorerat för en fest. Du kommer att möta vikingar i traditionella dräkter, det sjungs och dansas, och du kommer att serveras på riktigt vikingavis. Havila Kystruten (STUN2) & Hurtigruten (HR-STU4E)

Varaktighet: 3 timmar Period: 01.01 - 31.12 Pris: fr. 1.788:-

Lofotr Vikingagille Sommar

    Vikingahistoria på nära håll

    Besök den största byggnaden som har bevarats från vikingatiden

    Lokala skådespelare uppträder i traditionella dräkter med sång, dans och servering

    Festmåltid med hembryggt mjöd. Hurtigruten (HR-STU4F)

Varaktighet: 3 timmar Period: 04.04 - 03.11 Pris: 1.626:- pr person

Höjdpunkter i Lofoten

Det främsta stoppet är Kabelvåg, den äldsta fiskebyn i Lofoten och tidigare även den största. Det är här den kommersiella delen av fisket i Lofoten började för mer än 1 000 år sedan.
Du kan besöka Galleri Espolin eller Lofoten Museum. Museet inkluderar en av de bäst bevarade storgodsbondegårdarna i Lofoten och ger en inblick i kontrasten mellan fiskarnas hårda livsvillkor och ägarnas av fiskeriernas lyxiga livsstil.
Under vår resa kommer vi att passera Lofoten kyrka, den största träbyggnaden och den största kyrkan i norra Norge. Med sin speciella gula färg reser den sig över landskapet.
Under vår resa kommer vi att passera Lofoten kyrka, den största träbyggnaden och den största kyrkan i norra Norge. Med sin speciella gula färg reser den sig över landskapet. Havila Kystruten (STUN1) & Hurtigruten (HR-STU4G)

Varaktighet: 2 tim och 40 min Period: 04.04 - 31.08 Pris: fr. 1.310:- pr person

Lofotpils bryggeri

    Besök ett lokalt bryggeri

    Ta del av historien och de fina förhållanden som finns på Lofoten för ett bryggeri

    Turen avslutas med provsmakning. Hurtigruten (HR-SVJ4H)

Varaktighet: 40 minuter Period: 01.01 - 22.12 Pris: fr. 440:- pr person (2022)

Gårdsbesök - Lofoten

    Besök hos en lokal bonde som även är Hurtigrutens leverantörer av lokalproducerad mat

    Provsmaka lokala specialiteter och upplev djuren på gården

    Rolig aktivitet för dig som reser med barn. Hurtigruten (HR-STU4I)

Varaktighet: 3 timmar Period: 01.04 - 30.09 Pris: fr. 1.486:- (2022)