Dag 3

Trondheim och Nidarosdomen

Rundtur i Norges första huvudstad som grundades år 997 av vikingakungen Olav Tryggvason. Guiden berättar under turen om stadens historia och visar höjdpunkterna som den vackra träbron från 1861. Vi gör ett fotostopp vid "Utsikten" och vi besöker Norges nationalhelgedom Nidarosdomen, landets enda katedral i gotisk stil en före detta. kröningsskyrka för kungar och drottningar. Till minne av besöket får ni en fin bok om katedralen. Havila Kystruten (TRDN1) & Hurtiguten (HR-TRD3B)

Period: Hela året Längd: 2 h 45 min kl. 09:45-12:30 Nivå: Passar alla Transport: Buss Pris: fr. 1131:- *Söndagar och helgdagar sker guidning utomhus för att inte störa pågående gudstjänst.

Trondheim med veteranspårvagn

Vi kliver ombord på Gråkallbanen, världens nordligaste spårvagnslinje som invigdes 1924. Vi reser igenom Trondheims innerstad upp till naturen i Lian. En 8,8 km lång tur i en vagn från 50-talet. Under denna utflykt bjuds vi även på ett trevligt stopp vid Nidarosdomen, här vi har möjlighet att fotografera katedralen från utsidan. En fascinerande domkyrka med 76 stenstatyer och det gigantiska rosfönstret som mäter 8 meter i diameter.
Havila Kystruten (TRDN4)

Period: Hela året Längd: 2 timmar 45 min kl. 09:45-12:30 Nivå: Passar de flesta (ej för rullstolsanvändare) Transport: Buss och spårvagn Pris: fr. 1188:-

Historisk stadsvandring i Trondheim

Tillsammans med vår guide promenerar vi runt i Norges första huvudstad som grundades år 997 av vikingakungen Olav Tryggvason. Slutmålet av promenaden är Stiftsgården som är kungaparets bostad när de besöker Trondheim. Under denna stadsvandring besöker vi Nidarosdomen, vi har möjlighet att beundra katedralen från både ut och insida. Vidare passerar vi bland annat fina träbyggnader och bryggor, Nidelven med sina kulörta magasin och verkstäder och stadsbron den så kallade Lyckans Portal. Havila Kystruten (TRDN3) & Hurtigurten (HR-TRD3D)


Period: Hela året (ej 24/12) Längd: 2,5 timmar kl 09:45-12:15 Nivå: Genomsnittlig kondition, ca 5 km promenad Pris: fr. 731:-
*Sön-/helgdagar sker guidning utomhus för att inte störa pågående gudstjänst

Segla genom Trondheims historia och hjärta

Vid kajen i Trondheim möter guiderna upp och vi promenerar tillsammans mot bryggan och träbåtarna Frøya och Himimglæva. Passionerade lokala skeppare tar oss med på en oförglömlig båtresa längs Nidälven och genom hjärtat av staden. Guiden berättar om de historiska och kulturella omgivningarna när vi passerar bland annat Nidarosdomen och Gamle Bybro, som även kallas "Lyckans portal". Vi får varma filtar, ponchos och drycker under turen men även vind- och vattentät jacka rekommenderas. Havila Kystruten (TRDN6)

Period: Hela året Längd: 2 timmar och 30 min kl 09:45-12:15 Måltider: Kaffe, te, kakao Nivå: Passar de flesta Transport: Båt och till fots Pris: fr. 1878:-

Cykeltur i Trondheim

 På cykel utforskar vi Norges mest cykelvänliga stad tillsammans med våra guider. Vi trampar 6-8 km på platta vägar i avslappnad takt. Turen går längs fjorden och senare vid sidan av Nidelven, bland alla färgglada magasin skådar vi en av norra Europas största katedraler Nidarosdomen. I gamla stan i Bakklandet stannar vi till för en fika på en av de många mysiga cafféerna. Havila Kystruten (TRDN2) & Hurtigruten (HR-TRD3H)

Period: 16/3 - 31/10 Längd: 2 timmar och 30 min kl 09:45-12:15 Måltider: Fika på café Nivå: Genomsnittlig kondition Transport: Cykel Pris: fr. 1303:-