Rederier

Hurtigruten

Richard With och hans nära vän Anders Holthe antog utmaningen när den norska regeringen bestämde att det behövdes en förbindelse mellan norr och söder, för att kartlägga farvatten längs kusten. Det första fartyget, DS Vesteraalen, som började segla regelbundet längs Norges kust 1893, var kapten Richard Withs eget ångfartyg, vilket resulterade i etableringen av Hurtigruten.

Initialt erbjöds flera avgångar varje vecka, först från Trondheim till Hammerfest och senare från Bergen till Kirkenes på en sträcka som kunde avverkas på endast sju dagar. Med beteckningen "hurtigruten" - den snabba rutten - banade han vägen för denna viktiga förbindelse.

Även 130 år senare fungerar Hurtigruten fortfarande som ett transportmedel för gods och passagerare. Med sina erfarna kaptener och gedigna sjömanskap säkerställer Hurtigruten att resenärer och gods når sina destinationer säkert och effektivt från hamn till hamn. Idag, precis som då, är Hurtigrutens fartyg en integrerad del av Norges kustliv.

Havila Kystruten

Havila Kystruten utgör det nyskapande rederiet som navigerar längs Norges kust som har en imponerande historik som sträcker sig 130 år tillbaka i tiden. Genom Havila ges möjligheten att utforska den dramatiskt vackra norska kustens panorama ombord på toppmoderna fartyg. Måltiderna ombord håller högsta klass och hytterna erbjuder generös plats och komfort. Havila opererar med fyra fartyg och den klassiska rutten mellan Bergen och Kirkenes är oerhört populär bland resenärerna.

Med en imponerande historik som starkt fokuserat på miljöansvar, är Havila rederiet som framhåller värdet av miljön genom användningen av batteridrivna fartyg och LNG som bränsle, vilket gör dem till ett utmärkt val för miljömedvetna resenärer. Havila Capella, deras första fartyg, belönades med det prestigefyllda priset Next Generation Ship Award år 2022. Citatet "Vi navigerar genom ett världsarv. Det måste även de kommande generationerna kunna göra" uttrycker grundaren av Havila, Per Sæviks, vilket genomsyrar företagets värderingar. År 1957 köpte Per sin första fiskebåt vid 16 års ålder, vilket blev startskottet för dagens betydande norska sjöfartsimperium som innefattar en imponerande flotta av fartyg.