Praktisk information Hurtigruten

Praktisk information om hur det fungerar ombord på fartygen längs norska kusten. I alfabetisk ordning har vi här listat en del saker som kan vara bra att veta inför din resa med Hurtigruten.

Aktiviteter ombord

Avkoppling, lugn och inte någon konventionell underhållning som på de flesta kryssningsfartyg. Målet med resan är att du får komma närmre den unika och storslagna naturen och kulturen. I säsongskoncepten ingår intressanta presentationer, demonstrationer och aktiviteter ombord. Information finns i dagsprogram ombord på fartyget.

Alkohol

För din egen och övriga gästers säkerhet är det inte tillåtet att inta medhavd alkohol ombord, varken i gemensamma utrymmen eller på din hytt. Det är tillåtet att ta med max 2 flaskor alkoholhaltiga drycker till hytten (tex om du har köpt på taxfree). All alkohol som köps utöver dessa (iland) förvaras under resan i receptionen och du kommer att då det tillbaka när du stiger iland. Fartygen har alla rättigheter.

Apotek/läkare

Eftersom avstånden mellan hamnarna är så kort finns varken läkare eller apotek ombord.

Bagage

Det går att förvara bagage i terminalen i Bergen mot en avgift.

För att enklare kunna placera bagaget i hytten ber vi er att hellre ta med två små väskor än en enda stor.

Bastu, gym och jacuzzi

Bastu och gym finns ombord på alla fartygen. Jacuzzi (bubbelbad) finns på alla fartyg förutom MS Vesterålen. Glöm inte att packa ned badkläder!

Bilfrakt

Det går att frakta bil med Hurtigruten (med undantag för MS Nordstjernen). Läs mer om att ta med bilen ombord.

Buller

Hurtigruten är ett arbetande fartyg som anlöper hamnar alla dygnets timmar. Det kan därför förekomma visst buller/vibration, speciellt vid lastning och lossning.

Butik

Försäljning av souvenirer, stickat, vykort, filmer om Hurtigruten, frimärken och toalettartiklar finns i butiken eller i kafeterian.

Diet

Speciell diet, som t.ex. vegetarisk kost måste förhandsbeställas i god tid före avresan.

Dricks

Det är inte praxis att ge dricks på Hurtigruten, men det är naturligtvis upp till varje gäst.

Funktionshinder

Hiss och rullstolsanpassade hytter finns på alla fartyg. Passagerare som kräver assistans och/eller har särskilda önskemål, alternativt behöver speciell utrustning för boende, sittplatser, tjänster eller behöver ta med sig medicinsk utrustning måste meddela oss detta vid bokningstillfället. Om det finns funktions- eller rörelsehinder som kräver personlig assistans eller övervakning måste denna organiseras av passageraren på dennes bekostnad.

Husdjur

Vi rekommenderar inte att husdjur tas med på längre resor med Hurtigruten, då husdjur endast får vistas på bildäck. För transport av djur gäller särskilda regler. Ta kontakt för mer information.

Internet

Internet finns ombord på alla fartyg, undantaget MS Lofoten. Det finns trådlöst nätverk i de flesta allmänna utrymmen. I vissa områden/sträckningar kan det vara svag täckning och dåligt nät.

Prisex Norska kusten: 1 dag: 50kr, 3 dagar: 125kr, 5 dagar: 200kr, 11 dagar: 400kr

Prisex Explorerkryssning: 1 dag: 200kr, hela kryssningen: 2.000kr

Samtliga prisexempel angivna i NOK (2018), med reservation för ev förändring

Incheckning i Bergen

Incheckning sker i terminalbyggnaden från kl 15.00 och ombordstigning sker från kl 16.00. Hytterna finns tillgängliga från kl. 18.00. Se färdplan för information om övriga hamnar.

Kafeteria

Försäljning av drycker, smörgåsar samt kalla och varma rätter. Vanligtvis öppet dygnet runt. På enstaka avgångar sköter receptionen nattserveringen.

Klädsel

Klädkoden ombord är informell, även om en del gäster väljer att byta om till middagen.

Utomhus kan det vara stora växlingar också under en dag. Därför rekommenderar vi klädsel efter årstiden, men packa alltid för en regnskur eller kyligare dagar. Lager-på-lager principen är alltid bra, ett värmande underställ, regn/vindtäta kläder och kanske mössa/vantar är alltid bra att ha i packningen. Vid besök i land är det viktigt med stadiga promenadskor, gärna också en vandringsstav då det vintertid kan vara halt och isigt.

Kreditkort/valuta

VISA, American Express, Mastercard och Diners Card samt de flesta valutor.

Du får ett cruisecard, ett "kryssningskort" vid incheckningen, som du kan betala med ombord och som debiteras ditt kreditkort vid resans slut.

Lekrum

Ett litet lekrum finns på följande fartyg: MS Trollfjord, MS Midnatsol, MS Finnmarken, MS Richard With, MS Nordlys, MS Kong Harald og MS Vesterålen.

Minneslista

Kikare, kamera och videokamera. Praktiska, varma och vindtäta kläder för vistelse på däck. Informell klädsel inomhus. Bra skor rekommenderas för utflykter.

Måltider

Måltiderna serveras vid fasta tidpunkter. Olika säsonger kan tiderna i matsalen variera p.g.a. av flera sittningar. 

Innehållsrik frukostbuffé, serveras vanligtvis mellan kl 07.00 och 10.00

Stor lunchbuffé med kalla och varma rätter, samt desserter, serveras vanligtvis mellan kl 11.30 och 14.30.

Trerätters middag, serveras vanligtvis mellan kl 18.00 och 21.00

Det är fri sittning vid frukost och lunch, vid middag är det bordsplacering tid presenteras vid incheckning.

Reseledare

Varje fartyg har en reseledare ombord hela året som bokar utflykter, informerar om sevärdheter mm. Alla reseledare pratar norska, engelska och tyska. På enstaka avgångar sköts denna service av receptionen.

Rökning ombord

Rökning är endast tillåten på anvisade plaster ute på däck.

Ström

220 V växelström.

Språk

Norska och engelska är officiella språk ombord.

Stabilisatorer

Alla fartyg undantaget MS Lofoten är utrustade med stabilisatorer. Som regel går fartygen inomskärs där det normalt är lugnare vatten och fartyget är endast ute på öppet vatten några timmar under hela resan.

Svitservice

Svitgäster erbjuds extra service, inklusive en välkomstgåva. I hytten/sviten finns vattenkokare och kaffe/te, samt gratis kaffe/te ombord under hela resan. Mot en avgift kan du bli serverad frukost i hytten och använda minibaren.

Säkerhetsbestämmelser

Av säkerhetsskäl kan det ibland vara nödvändigt att hålla hyttventiler stängda.

Före avgång från Bergen respektive Kirkenes hålls ett informationsmöte om säkerheten ombord.

Telefon/Mobiltelefon

Det finns fax ombord. Det finns inte telefon på din hytt. Mobiltelefon kan användas men täckningen kan variera.

Tvätt

Tvättmaskin, torktumlare och strykjärn finns på alla fartyg med undantag för MS Lofoten. Polletter finns till försäljning i receptionen. Expeditionsfartyget MS Fram har tvättservice.

Utcheckning/avstigning i Bergen

Vid avstigning i Bergen blir ditt bagage levererat på bagagebandet i terminalen. På resans sista dag ombeds du checka ut från hytten ett par timmar före ankomst. För andra hamnar finner du information ombord.

Normal utcheckningstid är kl. 12.00, i några hamnar gäller annan utcheckningstid. Du informeras ombord.

Utflykter

Vi rekommenderar att du bokar utflykter innan du gör slutbetalning för din resa, eftersom vissa utflykter har begränsat antal platser.

Glöm inte att ta med körkort om du har bokat tur med 4-hjuling eller snöskoter.

Notera att alla utflykter har begränsningar på min eller max antal deltagare och är beroende av väder, tidtabell och andra förhållande.

OM en förbokad utflykt skulle bli inställd (pga väderförhållande eller för få deltagare) så återbetalas utflykten.

Väckning

Vid ankomst på natten kommer avstigande passagerare att väckas 1/2-1 timme innan fartyget kommer till hamn.

Väder och klimat

Vintertemperaturen ligger normalt mellan +5 och -10 grader. Sommartemperaturen är mellan +10 och +25 grader beroende på breddgrad.

Värdesaker

Kassaskåp finns i receptionen. Rederierna tar inte ansvar för värdesaker och pengar i hytterna.

På MS Finnmarken (samtliga hytter) samt några av sviterna på MS Trollfjord och MS Midnatsol finns säkerhetsbox.